Hizmet bölümündeki en büyük sorunlardan biri olan ‘nitelikli personel’ arayışına dikkat çeken bir tahlil bulundu. Bilhassa genç kuşağın istihdam edildiği bu alanda nitelik, iş etiği üzere nedenlerden dolayı firmalar 45 ila 50 yaş ortasında şahıslarla çalışmaya başladı.
HEMEN MÜDÜRLÜK İSTİYORLAR
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, özellikle pandemi sonrası çalışma süreçlerinde kimi dengelerin bozulduğunu belirterek, şunu kaydetti:
“Üniversite bitiren çabucak herkes 2-3 ay çalıştıktan sonra şef müdür olmak istiyor. Fakat hangi meslekte olursanız olun bu işin bir süreci var. Avrupa ve Amerika’da bu türlü bir algı yok bizde ise çabucak yöneticilik durumunda çalışılacağı düşünülüyor”
“BU MESLEĞE HÜRMETLERİ VAR”
Gençlerin garsonluğu bir meslek olarak görmediğini anlatan Bingöl, “Orta yaş üstünde ise bu bir meslek. İşine de işletmeye de hürmeti var. Zira bu meslekle mesken geçindirdiler, çocuk okuttular, emekli oldular” diye konuştu.
Gençlerin son yıllarda restoranları atlama tahtası olarak gördüğünü belirten Bingöl, “Hal bu türlü olunca işletmeler de işi ve işyerine hürmeti olan orta yaşı tercih etmeye başladı” dedi.
Diğer işletme sahipleri de birebir kederden muzdarip olduklarını vurgulayarak, “Garsonluk bir meslek. Bu işi meslek olarak görenler uzun soluklu çalıştığı işletmelerde bir müddet sonra etraf ediniyor. Bu etrafla kendi işletmesini kuruyor. Gençler meslek olarak görmedikleri için de son yıllarda orta yaş ve üzeri garsonlar işletmeler tarafından daha çok tercih ediliyor” tabirlerini kullandı.
Kaynak: ODA TV