Murat Ülker, ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt ve Microsoft’un teknoloji eski sorumlusu Craig Mundie’nin kaleme aldığı “Genesis: Artificial Intelligence, Hope and the Human Spirit” (Yaratılış: Yapay Zeka, Umut ve İnsan Ruhu) kitabını tanıttı. Ülker, kitapta yapay zekanın insanı aşabileceği vurgusu yapıldığını anlattı.
“Tarih boyunca insanlık, geliştirdiği araçları gereksinimlerine nazaran şekillendirdi. Fakat bu kere durum farklı mı? Muharrirler, akıllı makinelerin ve yapay zekanın insanın sonlarını artık aştığını söylüyor” sözlerini kullanan Murat Ülker özetle şunları aktardı:
“Bu durumda karşımızda bir ikilem var: Makineleri daha beşere misal hale mi getirmeliyiz, yoksa insanları makineleştirmeye mi yönelmeliyiz? Bu soruya verilecek cevap, sırf bir teknoloji sıkıntısı değildir. Daha çok etik, toplumsal ve felsefi temelleri olan bir ‘tercihtir.’ Beşerler, makinelerle bütünleşmeyi seçebilir. Bunun beyin-makine orta yüzleri ya da genetik mühendislik üzere teknolojilerle pek mümkün hale geleceği tabir ediliyor. Pekala ne kıymetine? Bunu size bırakıyorum.
Yazarlar bu noktada bir stratejiye gereksinimimiz olduğuna dikkat çekiyor. Konusu teknoloji olan, lakin etik ve insani kıymetlere dayalı bir stratejiden bahsediyoruz. Müelliflere nazaran insanlık, teknolojiyi kendi bedelleriyle uyumlu bir biçimde şekillendirmek ve bu sürecin denetimini elinde tutmak için birlikte hareket etmelidir. Kusurlarımızın farkında olmak, bu kusurları düzeltmeye çalışırken insanlığımızın özünü kaybetmemek, parıltısını söndürmemek büyük ehemmiyet taşır. Teknolojiyi bir ortak olarak değerlendirirken, kendi kıymetlerimizi ve insan kimliğimizi muhafazayı öğrenmemiz, daha da kıymetlisi öğretmemiz gerekiyor.
Önümüzdeki periyodun sadece mantık, matematik ve algoritmalar üzerine değil; tıpkı vakitte insan olmanın ne olduğuna, yani özüne dair daha derin bir anlayışa muhtaçlık duyduğuna inanıyorum.”
Kaynak: ODA TV