Dünya Gazetesi yazarı Ufuk Korcan, “4 aylık kâr 91 milyar dolar” başlıklı yazısında, Türkiye’nin döviz, altın ve mevduata olan ilgisini kaleme aldı. Türkiye’de bir numaralı yatırım araçları arasında bulunan döviz ve altının yıllık bazdaki karını kaleme alan Korcan şunları kaydetti:
“Özellikle yastık altında önemli bir miktar altın tutuluyor. Merkez Bankası’nın yılın ilk Enflasyon Raporu’nda yastık altında tutulan altınlara yönelik bir çalışma yer almıştı. Rapora göre, yurtiçi yerleşiklerin geçen yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yastık altında 311 milyar dolarlık altını bulunuyor. Söz konusu rakam Dünya Altın Konseyi ve İstanbul Altın Rafinerisi’nin yıllardır söylediği tahminlerle uyumlu. Döviz ve altın yatırımındaki bu kemikleşmiş davranışa, TL mevduat cephesinde pek rastlanmıyor. Örneğin, yüksek enflasyonist ortamda uygulanan düşük faiz politikası döneminde TL mevduatlardan diğer yatırım araçlarına ciddi kayışlar olmuştu. Bu noktada şunu belirtmekte yarar var. Altında olduğu gibi yastık altında ciddi miktarda döviz tutuluyor. Ancak bu dövizlerin miktarı ile ilgili henüz açıklanmış bir çalışma yok.
YERLİ BU YIL 17 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ ALDI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu hakkında mart ayı ortasında başlatılan soruşturmanın ardından kurlarda yukarı yönlü sert bir hareket olmuş ve gözler yeniden döviz piyasasına çevrilmişti. Merkez Bankası verilerine göre, 21 Mart-4 Nisan tarihleri arasında yurtiçi yerleşikler 8.8 milyar dolarlık döviz alımı yaptı. Ancak soruşturma öncesinde de vatandaşlar döviz alımlarına devam ediyorlardı. Geçen yıl sonundan soruşturmanın başlatıldığı tarihe kadar yurtiçi yerleşikler 8.1 milyar dolarlık döviz alımı yaptığı görülüyor. Gerek soruşturma sonrasında gerekse ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı gümrük vergileri nedeniyle küresel piyasalarda yarattığı dalgalanmanın etkisiyle Merkez Bankası’nın rezervlerden üçte iki oranında erime oldu. Dolayısıyla rezervlerdeki erimeye paralel vatandaşların döviz talebinin devam edip etmeyeceği piyasalar tarafından merakla takip ediliyor.
VATANDAŞ BU YIL EURONUN İKİ KATI ALTIN ALIMI YAPTI
Altın hesaplarında da aynı dövizde olduğu gibi benzer bir trend hakim. Bireysel yatırımcıların altın hesaplarındaki bakiye yılbaşından bu yana net 1.4 milyar dolar civarında yükseldi. Aynı süreçte bireysel yatırımcıların euro hesaplarında yaşanan artış 760 milyon dolarda kaldı. Başka bir ifadeyle bireysel döviz yatırımcısı euro/dolar paritesinin euro lehine hareket etmesine rağmen döviz olarak doları tercih etmeye devam ediyor. Tüzeller ise bu yıl 7.3 milyar dolar tutarında dolar alırken 4 milyar dolar civarında ise euro aldı. Peki altın yatırımcısı hem ons fiyatında hem de kurlardaki artıştan ilk 4 ayda ne kadar para kazandı? Küresel ekonomiye yönelik endişeler nedeniyle güvenli liman olarak görülen altının ons fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 26 değer kazanarak tarihi zirvesine çıkarken dolar kuru da bu yıl yüzde 7.8 yükseldi. Merkez Bankası’nın yastık altındaki 311 milyar dolarlık altın ve bankalardaki geçen yıl sonu tutulan yaklaşık 40 milyar dolarlık altın dikkat alındığında gram altın fiyatı bazında yurtiçi yerleşiklerin 4 ayda 91 milyar dolara yakın bir kazanç elde ettikleri hesaplanıyor”
Kaynak: ODA TV