Nefes müellifi Nuray Babacan, Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak oluşturulan Yatırım ve Finans Ofisi’nin başkanlığına eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın atanacağı savına ait kulislerde son konuşulanları yazdı. Nuray Babacan, iktidar kulislerinde Erkan ile ‘alternatif bir iktisat idaresi oluşmasının sağlanacağı’ ve ‘iki başlı iktisat idaresinin aslında güç denetim edilen ekonomiyi yoldan çıkaracağı’ görüşlerinin hakim olduğunu belirtti.
Bugün yayımlanan “Saraya yeni iktisat kadrosu” başlıklı yazısında, hususa ait değerlendirmelerde bulunan Nuray Babacan, “Erkan’ın misyondan alınma münasebeti, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le olan ahenk sorunu, ABD’ye dönmek yerine Türkiye’de kalarak yeni misyon beklemesi, evvel OECD temsilcisi akabinde da Saray’da faal bir misyona getirileceği argümanları daima önümüze düştü. Türkiye’nin Erkan’a misyon bulmaktan öbür problemi yokmuş gibi…” dedi
28 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle, Dijital Dönüşüm Ofisi, Finans Ofisi, İnsan Kaynaklan Ofisi ve Yatırım Ofisi birleştirilerek, “Yatırım ve Finans Ofisi” oluşturulduğunun altını çizen Babacan, daha sonra Erkan’ın isminin tekrar gündeme geldiğini vurguladı.
‘CUMHURBAŞKANI İKNA EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’
Kulislerde, konuşulan görüşleri de aktaran Babacan, “Erkan’ın bu ofisin başkanlığına getirilebileceğini savunanlar, ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’la düzgün bağlarını münasebet gösteriyor. ABD ile yeni devirde kurulacak ekonomik ilgilere özel mana yükleyen çevrelerin, bu bağlantının yararı olacağı tezini işlediği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da bu noktadan ikna etmeye çalıştığı öne sürülüyor” tabirlerini kullandı.
Sorunun, eski iktisat idaresinin temsilcisi olan Merkez Bankası eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Şimşek’e karşın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na atanmasıyla başladığını hatırlatan Nuray Babacan, şu tabirleri kullandı:
“Kavcıoğlu’nun yerine Merkez Bankası Başkanlığına getirilen ve kısa müddette vazife anlayışı, ailesinin müdahaleleri ve ferdî yaklaşımlarıyla sorun olan Hafize Gaye Erkan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bu vazifeye getirilmesini ‘yeni cephe açmak’ olarak nitelendirenler var.
Özellikle, Cumhurbaşkanının iktisat danışmanlarının da Şimşek ve takımının iktisat idare anlayışıyla pek uyuşmadığı ve sık sık aksi düştükleri de hesaba katılarsa…
Şimşek’in en büyük destekçisinin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz olduğu, Yılmaz’ın vakit zaman yaşanan problemler nedeniyle arabuluculuğa soyunmak zorunda kaldığı aşikar. Şimşek, ayrıyeten iş yapma biçimi bakımından partiden de takviye görüyor.
Şimdi, Saray’ın yeni bir ‘ekonomi kadrosu’ oluşturulacak mı? Şimşek ve takımının bu yapıyla bağlantısı nasıl kurulacak? Çift başlı bu görünümün zati dikiş tutmakla zorlanan iktisada tesirleri ne olacak? üzere sorular soruluyor.”
Kaynak: ODA TV